De meerwaarde van manuele therapie bij lage rugklachten

Home » Blog » De meerwaarde van manuele therapie bij lage rugklachten
Voor de meeste mensen is het geen onbekend verschijnsel; lage rugpijn, in medische termen lumbago genoemd. Het is een vaak uitstralende pijn in de onderste delen van de rug, ongeveer tussen de ribben en de billen.

In ons land, maar eigenlijk in de hele Westerse wereld, is het een van de meest voorkomende klachten en acht van de tien personen krijgt er vroeg of laat wel een keer mee te maken.

Waar is de therapie voor?

Lage rugpijn wordt meestal veroorzaakt door een (chronische) overbelasting van de onderrug. Dit kan door bijvoorbeeld te zwaar tillen, verkeerde draaibewegingen of een constante spanning op de rugspieren door een verkeerde houding. Lage rugpijn kan zo pijnlijk zijn, dat bewegen niet of nauwelijks nog mogelijk is. In een aantal gevallen helpen rust en spierontspannende pijnstillers, maar als de pijn langer dan vijf dagen hevig blijft, kan manuele therapie uitkomst bieden.

Wat houdt manuele therapie in?

Door middel van manuele therapie kunnen klachten van het bewegingsapparaat, waaronder pijnklachten, behandeld worden door op gewrichten en spieren te drukken, te duwen, te bewegen en in een aantal gevallen te manipuleren. Tijdens een manipulatie voert de manueel therapeut een gedoseerde en gecontroleerde beweging uit, die vaak wel hoorbaar is, maar geen pijn veroorzaakt. Wel kan er een wat vreemd gevoel optreden.

Bij manuele therapie is het uitgangspunt dat klachten, ook die van lage rugpijn, ontstaan vanuit de wervelkolom, omdat gewrichten niet goed werken en zo zorgen voor verkrampte spieren. Het stimuleren van de beweeglijkheid van de gewrichten leidt vrijwel tot een directe verbetering en vaak ook tot een afname van de pijn. Uit diverse studies is gebleken dat manuele therapie een zeer veilige behandeling is, waarbij weinig tot geen ongewenste effecten optreden. Het kan dan ook worden toegepast bij iedere leeftijdscategorie, van baby’s tot ouderen. De therapie blijkt bijzonder effectief bij klachten van chronische lage rugpijn. Dit zijn klachten die langer dan vijf dagen aanhouden, of die steeds weer terugkomen. Door de behandeling verminderen of verdwijnen bij 70% van de gevallen de klachten binnen drie weken. Hierna is een normaal functioneren meestal weer mogelijk.

De verzekering

Manuele therapie is net als fysiotherapie vrij toegankelijk. Dit betekent dat er geen verwijzing van de huisarts noodzakelijk is om door Fysiotherapie Wilhelminapark behandeld te worden. Of manuele therapie door uw ziektekostenverzekeraar wordt vergoed, hangt af van de manier waarop u in een aanvullende verzekering verzekerd bent. Raadpleeg hiervoor eerst uw polis.

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!