Fysiotherapie | Fietsen

Home » Blog » Fysiotherapie | Fietsen
Onze fysiotherapeut met verstand en ervaring in het wielrennen legt in deze blog uit wat men kan doen om weer snel terug in het zadel te zitten na letsel.

Het is druk op het fietspad. In 2019 was de fiets, na de auto, het meest gebruikte vervoermiddel in Nederland. Volgens de laatste schattingen van brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er 22,8 miljoen fietsen in Nederland.

Per jaar stappen 1,5 miljoen Nederlanders een of meerdere keren per week op de race- of toerfiets. Het aantal mountainbikers groeit snel, inmiddels zijn er meer dan 520.000 mensen regelmatig actief. Steeds meer Nederlanders ontdekken de fietssport als de ultieme uitdaging om in conditie te blijven en te komen. In bijna geen enkele sport ligt ontspanning en inspanning zo dicht bij elkaar. Fietsen heeft veel gezichten. Het is een fantastische combinatie van techniek, vermogen, conditie en durf. Terwijl recreatief fietsen vooral ontspanning en een gevoel van vrijheid oplevert, is de sportieve beloning bij wielrennen, mountainbiken en crossen juist het gevoel van groei, conditie, kracht en macht. En het mooie is dat deze zaken niet alleen tijdens wedstrijden gemeten kunnen worden, maar ook tijdens individuele trainingen.

Met de toenemende belangstelling om intensiever aan de sport te doen, stijgt ook het aantal sportblessures. Juist omdat fietsen zonder trainer of begeleider begonnen kan worden, liggen blessures op de loer. Na een korte periode van gewenning, zit men meestal goed. Maar er zijn diverse blessures die het plezier en de ontspanning in wielrennen, mountainbiken en fietscrossen definitief kunnen beëindigen. Blijf alert!

Elk jaar raken 3,5 miljoen sporters geblesseerd; 1,4 miljoen hiervan moeten zich laten behandelen door een arts of specialist. Gedrag, training en uitrusting vormen samen de basis voor gezonde sportbeoefening. Maar sport betekent ook het opzoeken en verleggen van grenzen. Snelheid, het nemen van risico’s of een moment van verminderde concentratie kunnen vaak aanleiding zijn tot ongevallen.

Meestal is niet de vraag hoe men een blessure oploopt, maar hoe men zo snel mogelijk er weer vanaf komt. Een valpartij, overbelasting of werkgerelateerde klachten kunnen het fietsplezier behoorlijk in de weg staan. Onze fysiotherapeut met verstand en ervaring in het wielrennen zal sneller de vinger op de zere plek leggen en u snel weer op het zadel helpen.

Niet alleen de fiets, maar ook het lichaam heeft soms een extra aandacht nodig.

Wat doet de fysiotherapeut?

Ieder lichaam en elke klacht is anders. Daarom is elk behandelplan uniek. Tijdens de intake wordt er geluisterd naar uw hulpvraag. Vervolgens wordt er gestart met een fysiek onderzoek om in kaart te brengen waar de klacht mogelijk vandaan komt. Tijdens dit onderzoek worden testen uitgevoerd en wordt er een vergelijking gemaakt tussen het linker en rechter gedeelte van het lichaam of gewrichten. Op basis van de terugkoppeling van de herkenbare klacht wordt er een behandelplan opgesteld.

Echografie

Om de diagnose nog beter in kaart te brengen, kan er gebruik gemaakt worden van echografie. Door middel van beeldvorming kan de fysiotherapeut zien welke vorm van overbelasting of ontsteking mogelijk aanwezig is. De uitslag van de echo wordt besproken met de patiënt. Het resultaat van de echo is belangrijk om nog nauwkeuriger te bepalen welke mate van belasting de patiënt kan of mag hebben tijdens de blessure. Ook kan er advies gegeven worden over hoe lang de klacht zal duren.

Mobiliseren/manipuleren van gewrichten

Het kan zijn dat bepaalde gewrichten pijn, stijfheid, tintelingen of een verminderde bewegingsuitslag geven. De manueel therapeut kan gebruik maken van actieve en passieve mobilisaties en manipulaties om zo de pijn, tintelingen en bewegingsvrijheid van de gewrichten te verbeteren. Hierop volgend worden er oefeningen meegegeven om de spanning en mobiliteit van deze gewrichten of regio’s te optimaliseren.

Massageren/dry needling van spieren

Veel herhaalde bewegingen kunnen leiden tot overbelasting van het lichaam. Te veel spanning kan pijn of beperkingen tijdens het fietsen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om het lichaam te ontladen. Massageren en dry needling kunnen ingezet worden om spiergroepen te ontspannen.

Dry needling richt zich op zogenaamde triggerpoints. Triggerpoints zijn kleine verhardingen en/of pijnpunten in de spieren. Ze kunnen pijn veroorzaken met of zonder uitstraling, bewegingsbeperking, stijfheid en verminderde kracht bij het aanspannen van de spieren. Dry needling wordt uitgevoerd door een naald in het triggerpoint te brengen en de patiënt kan een “twitch” ervaren. De nacompensatie kan enige spierpijn en een beurs gevoel veroorzaken. Het uitvoeren van Dry Needling zal altijd in overleg met de patiënt besloten worden.

Schokgolftherapie bij peesproblematiek

Het apparaat wordt op het lichaamsdeel dat behandeld moet worden geplaatst. Hierdoor wordt het lichaamsdeel blootgesteld aan krachtige schokgolven, wat een herstelmechanisme in het beoogde weefsel triggert. Dit komt doordat er microschade aan het weefsel ontstaat, wat verbeterde doorbloeding, vernieuwd celherstel en verhoogde stofwisseling in gang zet. Schokgolftherapie kan onder andere helpen bij schouder-, knie-, en elleboogklachten.

Medical taping

Medical taping kan bij verschillende soorten klachten aan het bewegingsapparaat worden toegepast. Het wordt gebruikt om gewrichten te ondersteunen, verzwakte spieren te versterken of gespannen spieren te ontspannen. Het kan ook worden gebruikt voor houdingscorrecties en pijnvermindering, bijvoorbeeld bij het naar binnen draaien van de knie.

Oefentherapie
Oefentherapie wordt steeds belangrijker binnen de fietssport. Spierversterkende oefeningen verbeteren de explosiviteit en het kracht-uithoudingsvermogen. Zowel sprinters als klimmers hebben baat bij krachtsoefeningen. Deze oefeningen richten zich voornamelijk op het onderlichaam en de romp, en kunnen op verschillende manieren uitgevoerd worden voor de benen, billen, kuiten en rompspieren. Op basis van de doelstelling wordt er een op maat gemaakt trainingsschema opgesteld.

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!