Het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie

Home » Blog » Het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie
Binnenkort wordt onze praktijk – Fysiotherapie Wilhelminapark – uitgebreid met twee nieuwe collega’s, beiden manueel therapeut. Hierdoor kunnen we onze fysieke therapeutische zorg nog beter aanbieden.

Dit omdat we door de verschillende expertises van onze therapeuten de oorzaak van uw klachten nog gerichter aan kunnen pakken in plaats van ons op de gevolgen te focussen.

Als u pijnklachten hebt, u beweegt moeilijk of u hebt andere lichamelijke ongemakken, dan kan een gespecialiseerd therapeut u helpen uw klachten te verminderen en/of te verhelpen. Maar bij wie kunt u nu het beste met uw specifieke klacht terecht; bij een fysiotherapeut of bij een manueel therapeut? We leggen hier de verschillen aan u uit.

Het verschil tussen manuele en fysiotherapie

Manuele therapie staat letterlijk voor therapie waarbij de handen worden gebruikt. Een manueel therapeut is in basis opgeleid tot fysiotherapeut, waarna hij of zij nog een specialisatie-opleiding heeft gevolgd. Deze specialisatie maakt dat de therapeut bevoegd is om gewrichten te manipuleren. Bij manipulatie wordt op een gecontroleerde manier en met een gedoseerde snelheid een korte beweging, die ook impuls wordt genoemd, die niet tegen te houden is, gegeven. Vaak ontstaat hierbij een knappend of krakend geluid. De beweging geeft een vreemd gevoel maar is niet pijnlijk.

Manuele therapie richt zich met name op manipulatie van klachten die veroorzaakt worden vanuit een houdingsproblematiek, waarbij niet alleen naar het moment van het ontstaan van de klacht wordt gekeken, maar waarbij de mens als een geheel wordt gezien. Pijn in de nek, de gewrichten in de (onder)rug of in de heup, kunnen namelijk al veel eerder een oorsprong hebben door bijvoorbeeld een verkeerde (werk)houding of stress. Als behandeling van de klachten niet effectief is door manipulatie, dan worden de klachten door een fysiotherapeut behandeld. Denk hierbij aan sportblessures en revalidatie, maar ook aan begeleiding bij COPD en etalagebenen.

Bij welke therapeut komt u terecht?

Als u voor de behandeling van uw klachten naar onze praktijk komt, waar u overigens zonder verwijzing van uw huisarts terecht kunt, krijgt u altijd eerst een intakegesprek. We brengen dan uw klachten in kaart en bespreken met u op welke manier uw klachten het beste te behandelen zijn. Aan de hand hiervan bepalen we door welke therapeut u geholpen wordt. Dit kan dus een fysiotherapeut of een manueel therapeut zijn en in een aantal gevallen ook een combinatie van beiden.

De vergoeding van zowel fysiotherapie als manuele therapie is afhankelijk van de manier waarop u verzekerd bent. Raadpleeg altijd van tevoren uw ziektekostenverzekering zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!