Kan ik sporten met COPD?

Home » Blog » Kan ik sporten met COPD?
Kan ik sporten met COPD? Is een veelgestelde vraag van patiënten. Het kost meer energie, maar het is zeker mogelijk. Lees er hier meer over!

Er is COPD bij je vastgesteld. Misschien vraag je je dan af of je wel kunt sporten met COPD. In eerste instantie lijkt dit een onhaalbare opgave, maar vrijwel niets is onmogelijk. Het kost wel een stuk meer energie, omdat je moeilijker ademhaalt. Grote kans dat je gefrustreerd raakt, zeker als je eerder (haast) probleemloos kon bewegen. Met een longaandoening ben je sneller benauwd en kost sporten meer energie en tijd. Toch kun je zeker sporten met COPD. Het is zelfs gezond voor je om voldoende te bewegen. Een makkelijke weg is het niet, maar de voldoening die je eruit haalt én alle voordelen die bewegen heeft, zijn het meer dan alle moeite waard.

Bewegen en sporten met COPD onder begeleiding van een fysiotherapeut

Het is wetenschappelijk bewezen dat de beste therapievorm voor COPD fysiotherapie is. Als je wilt bewegen en sporten met COPD, kun je dit het best opstarten met een van onze fysiotherapeuten. Onze fysio onderzoekt jouw klachten en de gevolgen hiervan. Op basis van wat je momenteel kunt en wat je in de toekomst wilt kunnen, wordt er een persoonlijk traject opgesteld. Tijdens de COPD-behandeling bij ons in Tilburg worden zowel de conditie als de spieren getraind en sterker gemaakt. In het begin zal dit meer moeite kosten en veel frustratie opleveren, maar je zult per keer merken dat je vooruitgaat. 

Voordelen van bewegen met COPD

  • Je longen gaan minder achteruit
  • Je hebt een kleinere kans op longaanvallen
  • Je longklachten kunnen afnemen
  • Je conditie wordt beter
  • Je bent minder snel benauwd

En zo zijn er nog meer voordelen als je besluit te sporten met COPD. Uiteraard hoef je niet te denken aan topsportprestaties. Een blokje om wandelen kan ook al een goede training zijn, zeker als dat nu nog niet lukt zonder helemaal buiten adem te zijn. Iedere COPD-patiënt start met een andere conditie bij onze fysiopraktijk. Door een bewegingsplan op maat zullen we jou op jouw niveau uitdagen.

Welke sporten kun je doen met COPD?

Alle sporten zijn mogelijk om te doen, ook als je COPD hebt. De ene sport kost alleen meer inspanning, kracht én energie dan de andere sport. Fietsen, hardlopen, yogaën, tuinieren, cardio, zwemmen, boksen: elke sport kun je (blijven) uitvoeren. Iedere vorm van beweging is al iets en het is aan jou om te kijken welke sport(en) je het liefst doet. Bovendien weet jij het best welke sport je wel kunt doen en welke bewegingsvorm misschien (nu) te intensief voor je is. Bij twijfel kun je altijd overleggen met jouw fysiotherapeut, die graag met je meedenkt en goede ademhalingstips geeft.

Doe weer de sport waar jij zo van houdt

Ben je al een tijdje gestopt met sporten, omdat je COPD hebt? Dan is het een mooi moment om dit weer op te pakken! Voor uitgebreid advies en expertise over bewegen met COPD kun je het beste terecht bij onze fysiotherapeuten. Wij gaan graag met je aan de slag om jouw sportdoelen te bereiken. Maak een afspraak door te bellen/appen naar +31 (0)13 543 58 41 of een e-mail te sturen naar info@fysi.nl. We zien je aanvraag graag verschijnen bij onze fysiotherapeut in Tilburg.

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!