Manuele therapie bij hoofdpijn

Home » Blog » Manuele therapie bij hoofdpijn
Bent u benieuwd wat manuele therapie kan betekenen om uw hoofdpijn te verminderen? Lees er in deze blog alles over.

Veel mensen hebben wel eens hoofdpijn. Bij de meeste mensen verdwijnt dit gelukkig weer snel. Bij sommigen komt hoofdpijn elke keer terug. Iedereen ervaart deze pijn anders. Mensen kunnen pijn hebben in het hele hoofd of aan één kant, hoofdpijn kan in vlagen komen of juist langere tijd als een soort zeurende drukkende pijn aanwezig zijn.

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, vaak spelen (verkeerde) houding en beweging een rol. Vaak wordt gedacht dat hoofdpijn ook ‘in het hoofd’ ontstaat, maar meestal is dit niet zo. Omdat de oorzaak moeilijk te achterhalen is, krijgen mensen vaak medicijnen mee naar huis. De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar hoofdpijn en het blijkt dat deze pijn ook kan ontstaan door problemen met de kaak of met de wervels, spieren en zenuwen in de nek. Een hoofdpijnaanval begint dan doordat er op die plekken irritatie, pijn of verkramping is. Ook door een verkeerde houding kan hoofdpijn ontstaan. Mensen zitten bijvoorbeeld met opgetrokken schouders achter de computer.

Feiten over hoofdpijn

• Veel mensen hebben last van terugkerende hoofdpijn

• Manuele therapie onderzoekt hoe houding en beweging effect heeft op hoofdpijn

• Ongeveer 15 % van de Nederlanders heeft migraine en 60% spanningshoofdpijn

• Verschillende soorten hoofdpijnklachten kunnen tegelijkertijd optreden

Manuele Therapie

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u heeft minder pijn en merkt dat u soepeler kunt bewegen. De manueel therapeut bekijkt de samenhang tussen alle gewrichten, hij zoekt verbanden en kijkt verder dan alleen de hoofdpijn. Hij beoordeelt zo welke behandeling voor u persoonlijk het beste is. Als het nodig is, werkt de manueel therapeut samen met een huisarts, medisch specialist of andere zorgverlener.

Mensen die met hoofdpijn bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en de nek voelt soepeler aan of beweegt beter. Dit komt omdat de manueel therapeut specifieke technieken toepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om uw houding en bewegingen te verbeteren. Bijvoorbeeld mobilisatie of manipulatie om de nek soepeler te maken. En u krijgt oefeningen om de nek sterker te maken en om uw houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te trainen. De manueel therapeut behandelt ook de bovenrug en schouders omdat deze vaak extra veel gebruikt worden om de nek te ontlasten. Vaak zorgt dit ervoor dat u minder pijn heeft en de nek en de schedelrand meer ontspannen aanvoelen. Daarnaast vertelt hij u hoe u goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft tips en adviezen over een goede houding. Ook krijgt u oefeningen mee die helpen voorkomen dat de klachten terugkomen.

Wist u dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die zich snel (binnen 2 tot 3 weken na het ontstaan van een klacht die niet verbetert) melden bij de manueel therapeut, vaak minder lang en minder hevige klachten hebben? Blijf dan ook niet te lang rondlopen met hoofdpijn en neem contact op met een van onze manueel therapeuten.

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!