Wat kan je doen tegen etalagebenen?

Home » Blog » Wat kan je doen tegen etalagebenen?
Wat is er dan te doen tegen etalagebenen? Gelukkig een heleboel! Onze fysiotherapeut vertelt er je graag meer over.

Etalagebenen zorgen voor pijnklachten in je dijbenen, billen, kuiten en/of voeten. Heel vervelend, want deze pijn ervaar je voornamelijk als je beweegt. Wat is er dan te doen tegen etalagebenen? Gelukkig een heleboel! Een van onze fysiotherapeuten van Fysi Tilburg onderzoekt eerst wat de oorzaak is van jouw etalagebenen, oftewel claudicatio intermittens. De fysio stelt een persoonlijk plan op waarin jouw wensen en doelen worden meegenomen. Hoe onaantrekkelijk het ook is om met deze pijn te blijven bewegen, dit is wel noodzakelijk om van de claudicatio intermittens af te komen.

Hoe ontstaan etalagebenen?

Om te weten wat er te doen is tegen etalagebenen, is het cruciaal om erachter te komen wat de oorzaak van deze benen is. Bij claudicatio intermittens krijgen de beenspieren niet genoeg bloed, en daarmee zuurstof, waardoor bewegen pijnlijk wordt. Dit komt door de vernauwing van je slagaderen. Slagadervernauwing kan ontstaan door verschillende oorzaken. Denk aan (mee)roken, overgewicht, een hoog cholesterolgehalte, diabetes, een hoge bloeddruk en/of te weinig lichaamsbeweging. Daarbij kan het erfelijk bepaald zijn of je meer kans hebt op vernauwde slagaderen in je benen. Zoals je ziet, spelen er veel factoren mee die je grotendeels zelf al kunt aanpakken.

Wat valt er te doen tegen etalagebenen op korte termijn?

Als je weet wat de oorzaak (of oorzaken) is, kun je al gerichter wat doen tegen je etalagebenen. Stop bijvoorbeeld met roken en zorg voor een gezondere leefstijl, door voedzamer te eten en meer te bewegen. Probeer bijvoorbeeld eerst wat wandeloefeningen uit. Wandel net zo lang tot je klachten opspelen en loop dan nog tien stappen door. Het kan geen kwaad als dit onprettig aanvoelt, zo daag je jezelf op een goede manier uit. Sta even stil tot de klachten zijn verdwenen en herhaal deze oefening gedurende 15 tot 30 minuten. Dit doe je dan drie keer per dag.

Samen met de fysio werken aan de pijnoorzaak

Onder begeleiding van jouw fysiotherapeut doe je een looptest, zodat duidelijk wordt hoe het is gesteld met je conditie. Op basis hiervan kan onze fysio een trainingsschema maken en jou een juiste looptechniek aanleren. Stukje bij beetje kun je op deze manier pijnvrijer bewegen. Onthoud wel dat het waarschijnlijk eerst wat meer pijn doet, omdat je meer beweegt dan je nu doet. Toch is het resultaat het helemaal waard! Na een paar maanden kun je veel langer pijnvrij lopen dan op dit moment. Twijfel je over sommige bewegingen? Geef dit dan aan bij onze fysio, zodat deze therapeut met je kan meedenken.

Kom erachter wat er te doen valt tegen etalagebenen

Wil je weten wat er te doen is tegen etalagebenen? Bij onze fysiotherapeut in Tilburg ben je aan het juiste adres! Wij hebben alle kennis, expertise én ervaring in huis om jou stap voor stap pijnvrij te laten wandelen. Loop niet langer rond met pijnlijke etalagebenen en neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak in te plannen met een van onze fysiotherapeuten. Je bereikt ons door te bellen of te appen naar +31 (0)13 543 58 41 of door een e-mail te sturen naar info@fysi.nl. Zien wij je snel in een van onze praktijken?

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!