Er is in Nederland een ruime keuze aan professionals op dit vlak. Zij nemen je klachten serieus en je kunt bij ze terecht voor pijn aan onder andere je gewrichten. Vraag je je af wat een manueel therapeut precies doet en wanneer je deze inschakelt? Je leest het hieronder!
Wat is manuele therapie?
Manuele therapie laat zich goed omschrijven als een specialisatie die wordt toegepast bij de behandeling van klachten aan de wervelkolom en pijn aan de gewrichten in armen en benen. Het doel is om de pijn zo snel mogelijk te verminderen. De behandelaar gaat allereerst bekijken hoe je je beweegt en zal er vervolgens voor zorgen dat je je gewrichten weer soepel kunt bewegen. Hierdoor neemt je ongemak gaandeweg af.
Hoe werkt deze vorm van therapie?
Iedereen heeft zijn eigen manier van bewegen. Wanneer je werkelijke manier van bewegen anders is dan de voorkeurswijze, zal je merken dat je lichamelijke klachten krijgt. Met manuele therapie kun je het verschil tussen het werkelijke bewegingspatroon en het ideale patroon kleiner maken. Als je therapeut heeft ontdekt wat je ideale bewegingspatroon is, manipuleert hij je gewrichten, zodat ze beter aansluiten op je voorkeurswijze van bewegen. Dit houdt in dat hij een bepaalde druktechniek toepast die ervoor zorgt dat de belasting op je lichaam afneemt.
Wanneer kan manuele therapie worden ingezet?
Je kunt deze behandelingsvorm inschakelen als je hoofd- of nekpijn hebt. Het kan hierbij ook voorkomen dat het bovenste gedeelte van je rug stijf aanvoelt of dat de nekpijn uitstraalt naar je arm. Ook voor klachten hoog in de rug, waarbij je eveneens rib- en borstpijn ervaart, kun je bij een manueel therapeut terecht. Veelgehoorde ongemakken zijn verder lage rugpijn, heupklachten, een tenniselleboog of duizeligheid die ontstaat door het bewegen van de nek. Tot slot zijn ook pijn en stijfheid in de schouder redenen om contact te zoeken met een manueel therapeut.
Wat mag een manueel therapeut doen?
Vraag je je af wat deze therapeut nu eigenlijk kan en mag doen? De specialisatie van deze therapeut is het onderzoeken en het behandelen van patiënten met bewegings- en pijnklachten. Hij past gespecialiseerde technieken toe waardoor je gewrichten beter gaan functioneren. Dit kunnen onder andere oefeningen zijn om je kracht, coördinatie of stabiliteit te trainen. Je houding en je manier van bewegen zal door deze behandelingsvorm verbeteren. Heb je hiervoor een verwijzing van je huisarts nodig? Dat mag, maar het is niet noodzakelijk.
Wat voor opleiding volgt een manueel therapeut?
Manueel therapeuten hebben allereerst een studie fysiotherapie gedaan. Vervolgens hebben ze nog een driejarige opleiding voor manueel therapeut gevolgd. Wist je overigens dat mensen die bij kwalen meteen een afspraak maken minder lang last hebben van hun klachten en eveneens minder pijn ervaren?
Wat kun je verwachten als je een afspraak hebt gemaakt?
Als je een manueel therapeut bezoekt, zal je eerst samen met hem of haar bekijken hoe je lichamelijke problemen zijn ontstaan en in welke situaties ze de kop opsteken. De therapeut kijkt naar je houding, hoe je beweegt en hij onderzoekt je spieren en gewrichten. Soms doen jullie samen wat oefeningen om te bepalen of deze vorm van therapie zinvol is voor jouw aandoening. Is dit het geval, dan zal de therapeut een plan van aanpak opstellen en dit met je bespreken. Je krijgt zo meer inzicht in bijvoorbeeld het aantal behandelingen dat je nodig hebt en hoelang het gaat duren voordat je klachten zullen afnemen.
Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?
Een veelgehoorde vraag is waarin manuele therapie zich onderscheidt van fysiotherapie. De eerstgenoemde behandelingsvorm is een specialisatie binnen de fysiotherapie en de manuele therapeut wordt dan ook vaak ingeschakeld bij de meer complexe hulpvragen. Het grootste verschil tussen beide geneesmethodes zit verder voornamelijk in de manier van behandelen. Zo gebruikt een manueel therapeut andere technieken dan een fysiotherapeut. Deze technieken staan ook wel bekend als mobilisaties en manipulaties. Een manipulatie, oftewel druktechniek, is een mobilisatie waarbij je tijdens de behandeling een soort knappend geluid kunt horen. Dit voel je wel, maar het is niet pijnlijk.