Wat zijn goede ademhalingsoefeningen bij COPD?

Home » Blog » Wat zijn goede ademhalingsoefeningen bij COPD?
Hoewel COPD niet kan worden genezen, kun je er met je juiste ademhalingsoefeningen wel voor zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt. Hoe? Onze fysiotherapeut legt het je graag uit in deze informatieve blogpost.

Is er COPD bij jou vastgesteld? Het is dan fijn om te weten wat goede ademhalingsoefeningen bij COPD zijn. COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor longziektes waarbij je longen niet goed meer werken. Hierdoor is het lastig om goed adem te halen en genoeg zuurstof binnen te krijgen. Zuurstof die je wel nodig hebt voor een aangenaam dagelijks leven. Hoewel COPD niet kan worden genezen, kun je er met je juiste ademhalingsoefeningen wel voor zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt. Hoe? Onze fysiotherapeut legt het je graag uit in deze informatieve blogpost.

COPD in het kort uitgelegd

Wat is COPD, oftewel chronische obstructieve longziekte? Bij deze longaandoening zijn je longen beschadigd. Vaak heb je een tekort aan adem, al bij alledaagse dingen. Traplopen, (kleine) stukken wandelen en het doen van boodschappen gaan allemaal niet meer zo makkelijk. Er zijn verschillende oorzaken van COPD, zoals (mee)roken, (erfelijke) longziekten en schadelijke stoffen. Hoe de ziekte zich ontwikkelt, is bij iedereen verschillend. Het verloop van deze longaandoening is dus niet goed te voorspellen. Wel zijn er goede ademhalingsoefeningen die je bij COPD kunt uitvoeren om het leven zo aangenaam mogelijk te maken.

Ontspannen ademen

Een van de ademhalingsoefeningen voor COPD die onze fysiotherapeut aanraadt, is om te proberen ontspannen te ademen. Adem zo rustig mogelijk in door je neus of mond en vervolgens uit door je mond. Probeer hierbij je ademhaling onder controle te houden, zonder te willen hoesten. Dit kan best lastig en vervelend aanvoelen, maar door echt te ontspannen, lukt deze manier van ademen vaak wel. Als je je focus echt richt op ontspannen ademen, zul je merken dat deze ademhalingsoefening je steeds beter lukt.

Diepe ademhalingen

Diep ademhalen kan iets lastiger zijn dan ontspannen ademen. Bij deze ademhalingsoefening is het de bedoeling dat je zo diep mogelijk door je neus of mond inademt. Houd je adem twee tot drie tellen vast, waarna je weer rustig uitademt door je mond. Probeer niet alle adem in één keer meteen naar buiten te blazen, maar neem hier echt je tijd voor. Dit is een van de goede ademhalingsoefeningen bij COPD, omdat je zo meer controle krijgt over je longen. Daarbij krijg je meer lucht achter het slijm in je kleine luchtwegen.

Huffen

Huffen is zinvol als je slijm uit de kleine luchtwegen naar de grote luchtwegen wilt krijgen. Adem rustig in en krachtig en snel uit, waarbij je jouw mond en keel openhoudt. Je kunt deze ademhalingsoefening voor COPD het beste vergelijken met het met je adem beslaan van een spiegel. Huf twee tot drie keer en neem pauzes tussendoor. Deze oefening kun je het beste eerst met onze fysiotherapeut oefenen, zodat je zeker weet dat je op een goede manier thuis kunt huffen.

Gecontroleerd hoesten

Zit het slijm hoger in je keel? Haal dan diep adem en hoest gecontroleerd. De ene keer hoest je wel slijm op, maar een andere keer hoeft dit niet zo te zijn. Probeer jezelf niet te verliezen in een ongecontroleerde hoestbui, maar zorg dat je de controle houdt over deze ademhalingsoefening. Onze fysiotherapeut geeft je graag advies over hoe je deze oefening het best kunt aanpakken.

Aan de slag met ademhalingsoefeningen bij COPD

Wat goede ademhalingsoefeningen bij COPD zijn, weet je na deze blogpost goed. Vraag ook nog zeker tijdens jouw COPD-behandeling bij onze fysiotherapeut in Tilburg om tips. Samen zorgen we ervoor dat je een kleinere kans hebt op longaanvallen en je longen niet snel achteruitgaan. Voor uitgebreid advies en expertise kun je het best een afspraak maken of contact opnemen met onze praktijk. Je bereikt ons door te mailen naar info@fysi.nl of te bellen/appen naar +31 (0)13 543 58 41.

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!