Wilhelminapark: +31 (0)13 543 58 41 / Wandelbos: +31 (0)13 303 60 01
Afspraak Whatsapp

Welke oefeningen voor BPPD?

Home » Blog » Welke oefeningen voor BPPD?
BPPD is een vorm van duizeligheid die bestaat uit kortdurende, ongevaarlijke duizeligheidsaanvallen. Gelukkig bestaan er oefeningen die ervoor kunnen zorgen dat de BPPD vermindert. Lees er hier meer over!

BPPD, Benigne Paroxysmale positieduizeligheid, is een vorm van duizeligheid die bestaat uit kortdurende, ongevaarlijke duizeligheidsaanvallen. Het zijn ‘goedaardige’ aanvallen die ontstaan door positieverandering. Desalniettemin is het ontzettend vervelend als je last hebt van BPPD. De duizeligheid zorgt ervoor dat je even niks kunt, soms misselijk wordt en in sommige gevallen moet braken. Gelukkig bestaan er oefeningen die ervoor kunnen zorgen dat de BPPD vermindert. Bij de praktijken van Fysi Tilburg zijn we gespecialiseerd in deze perifeer vestibulaire duizeligheid. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut legt in deze blogpost uit hoe Benigne Paroxysmale positieduizeligheid zich uit en wat je ertegen kunt doen.

Wat is positieduizeligheid?

Bij BPPD word je vaak een paar seconden tot minuten heel duizelig. We zien dat positieduizeligheid vooral voorkomt na verkoudheid, oorontstekingen of langdurige bedrust. Ook trauma’s en chirurgische ingrepen bij mensen boven de vijftig kunnen ervoor zorgen dat je regelmatig last hebt van Benigne Paroxysmale positieduizeligheid. Als je vooroverbuigt, omhoog- of achteromkijkt of je omdraait in bed speelt deze duizeligheid sneller op. Dat komt door de plotselinge beweging die je hoofd maakt. Vaak gaat de duizeligheid wel binnen een paar weken over, maar het kan je natuurlijk wel enorm belemmeren in je dagelijkse leven. Door het uitvoeren van de juiste oefeningen kun je BPPD draaglijker maken.

Benigne Paroxysmale positieduizeligheid: dit merk je

Je wordt duizelig als je je hoofd snel beweegt, waardoor je zelfs misselijk kunt worden. Bij sommige mensen kan dit zelfs resulteren in overgeven. BPPD zorgt ervoor dat het lijkt alsof alles om je heen draait. Gelukkig verdwijnt het duizelige gevoel alweer na een paar seconden tot minuten. Uiteindelijk heb je na een paar weken helemaal geen last meer van Benigne Paroxysmale positieduizeligheid. Probeer daarom ook gewoon te blijven doen met waar je mee bezig was en je hoofd normaal te bewegen, zelfs als je bang bent voor de duizeligheid. Wel raden we aan om te fietsen of auto te rijden, omdat het gevaarlijk is als je last hebt van heftige duizeligheidsaanvallen.

Oefeningen die helpen als je last hebt van BPPD

Ben je op zoek naar oefeningen die helpen bij BPPD? Er is eigenlijk één oefening die kan helpen: de Epley-beweging. Deze beweging helpt vaak direct goed, maar soms komen de aanvallen van de positieduizeligheid weer terug. Het is daarom verstandig, zeker als de Benigne Paroxysmale positieduizeligheid niet verdwijnt na een paar weken, om langs te gaan bij een fysiotherapeut. Onze fysiotherapeut kijkt tijdens de BPPD-behandeling mee naar jouw uitvoering en geeft je aanwijzingen, waardoor je de oefening voortaan goed uitvoert. Ook geven we je tips om de duizeligheid te verminderen en te voorkomen. Zo wordt het dagelijkse leven weer een stuk draaglijker voor je.

Maak een afspraak met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten

Neem contact op met een van onze fysiotherapeut in Tilburg als je interesse hebt in gepersonaliseerde oefeningen en een behandeling tegen BPPD. Onze fysiotherapeuten geven je met plezier de juiste begeleiding, zodat jij minder vaak duizelig bent en de duizeligheid uiteindelijk helemaal verdwijnt. Je bereikt ons door te bellen of te appen naar +31 (0)13 543 58 41 of door een e-mail te sturen naar info@fysi.nl. Tot snel bij Fysi Tilburg!

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!