Wilhelminapark: +31 (0)13 543 58 41 / Wandelbos: +31 (0)13 303 60 01
Afspraak Whatsapp

Welke oefeningen voor etalagebenen?

Home » Blog » Welke oefeningen voor etalagebenen?
Welke oefeningen heb je voor etalagebenen, ofwel claudicatio intermittens? Onze fysiotherapeut vertelt er meer over in deze blog.

Etalagebenen, ofwel claudicatio intermittens, ontstaan door vernauwde bloedvaten. Deze vernauwing ontstaat door verkalking van de slagaderen. Zo kan er onvoldoende bloed, en daarmee te weinig zuurstof, naar de beenspieren worden geleid. Heel vervelend, want hierdoor krijg jij pijn als je een korte of lange wandeling maakt. Als je iets tegen deze pijn wilt doen, is het wel fijn om te weten welke oefeningen voor etalagebenen je het best kunt uitvoeren. Er is namelijk zeker een oplossing tegen claudicatio intermittens. Onze gespecialiseerde fysiotherapeut van Fysi Tilburg helpt je hier graag bij.

Problemen en klachten bij etalagebenen

Als je last hebt van etalagebenen, uit zich dit in pijnklachten in je voeten, kuiten, dijbenen of billen. Deze pijn ontstaat tijdens het lopen, omdat er door de bewegingen te weinig bloed en zuurstof kan worden vervoerd naar de beenspieren. In rust, als je stilstaat, komen de spieren tot rust. Op zo’n moment is het voor de zuurstof mogelijk om bij jouw spieren te komen. Je pijn wordt al snel minder. Het resultaat? Het is steeds minder aantrekkelijk om te bewegen, omdat dat toch alleen maar pijn doet. Door te weten welke oefeningen voor jouw etalagebenen goed zijn om te doen, kun je de pijn beetje bij beetje tegengaan.

Welke oefeningen voor etalagebenen helpen goed?

Ondanks dat bewegen niet fijn is, is het wel ontzettend belangrijk om te blijven bewegen. Door iedere dag te bewegen, bevorder je de bloedtoevoer. Zo krijgen jouw beenspieren uiteindelijk weer genoeg bloed en zuurstof, waardoor de pijn verdwijnt. Welke oefeningen voor etalagebenen kun je dan goed uitvoeren? Dit kun je het best bespreken met je fysiotherapeut. Voor iedereen is het weer anders, maar dit zijn voorbeelden van fijne oefeningen bij etalagebenen:

  • Looptraining op een loopband of gewoon buiten
  • Knieheffen op een rustig tempo
  • Benen strekken als je zit
  • Omhoog en omlaag op je tenen
  • Meerdere keren zitten en staan

Andere bewegingsoefeningen voor claudicatio intermittens

Uiteraard kun je ook andere leuke en goede bewegingsvormen uitvoeren. Denk hierbij aan fietsen (op de e-bike mag ook), zwemmen, hardlopen, tennis, voetbal en dansen. Doe vooral wat goed voelt voor jou en wat lukt. Je moet niks forceren, maar blijf jezelf wel uitdagen. Als je weet welke oefeningen voor jouw etalagebenen je het best kunt doen, kun je ook wat gerichter sporten. Als je maar onthoudt dat je niet moet stoppen met bewegen. Hoe verleidelijk dit ook is om te doen, zo vererger je jouw pijnklachten alleen nog maar meer.

Werk samen met een fysio aan jouw pijnklachten

Als je gericht aan de slag wilt met het bestrijden van je pijnklachten, maak dan een afspraak bij Fysi Tilburg. Onze fysiotherapeuten beschikken over de juiste kennis en expertise om te bepalen welke oefeningen voor etalagebenen jij het best kunt uitvoeren. Neem gerust contact met ons op en plan een eerste afspraak bij ons in. Onze praktijk is bereikbaar door te bellen of te appen naar +31 (0)13 543 58 41 en door een e-mail te sturen naar info@fysi.nl. We beantwoorden zo snel mogelijk jouw vragen.

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!