Hoe ontstaat spit en wat is het?

Home » Blog » Hoe ontstaat spit en wat is het?
Hoe ontstaat spit en wat houdt dit in? Je kent het waarschijnlijk zelf als 'door de rug gaan'. Onze fysio vertelt je alles over hoe spit ontstaat.

Een redelijk vaak voorkomende pijn is spit. Maar hoe ontstaat spit en wat houdt dit in? Je kent spit waarschijnlijk wel, alleen dan onder een andere naam. De meeste mensen noemen het ‘door de rug gaan’ of zeggen dat het ‘in hun rug is geschoten’. Deze pijn is onwijs vervelend en gebeurt vaak plots. Dat is dan ook direct vaak de oorzaak van spit: een plotselinge beweging. Je wilt natuurlijk weten hoe lang je met deze pijn rond blijft lopen, op welke manier je spit voortaan kunt voorkomen en wat je nu het best kunt doen. Onze fysio vertelt je alles over hoe spit ontstaat en wat het fenomeen inhoudt.

Hoe ontstaat spit: meerdere oorzaken

Hoe ontstaat spit? We noemden het net al even, maar vaak ontstaat spit door een plotse beweging. Dit kan een draaibeweging zijn of bijvoorbeeld bukken. Daarom ontstaat spit met enige regelmaat bij mensen die hun zware boodschappentassen op een verkeerde manier tillen. Verder kunnen oorzaken van spit zijn:

  • Langdurig in een verkeerde houding zitten/staan
  • Verkeerd tillen
  • Te zwaar werk doen
  • Een minder goede lichamelijke conditie
  • Een hernia

Natuurlijk bestaan er meer oorzaken. Wil je gericht de oorzaak van jouw spit kunnen aanpakken? Dan kun je het best een specialist inschakelen, zoals een fysiotherapeut. Bij Fysi in Tilburg onderzoeken we jouw rugpijn secuur, waarna we een goed behandelplan kunnen opstellen.

Hoe kun je spit voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker ook voor spit. Daarom raden we aan om je rugspieren sterker te maken. Als de spieren in jouw rug goed zijn getraind, voorkom je al enorm dat het in je rug schiet of dat je rug overbelast raakt. Er zijn verschillende oefeningen die ervoor zorgen dat je spit in de toekomst voorkomt. Vraag zeker jouw fysiotherapeut om goede oefeningen, zodat je aan de slag kunt met het versterken van je rugspieren.

Spit behandelingen om de pijnklachten te verhelpen

Je weet nu hoe spit ontstaat. Maar hoe verhelp je de klachten die bij spit horen? Soms verdwijnt de pijn in je rug al na een dag. Het is echter niet abnormaal als de pijn tussen de vier tot acht weken aanhoudt. Binnen die periode verdwijnt spit meestal wel vanzelf. 

Twijfel je over jouw rugpijn of loop je al bijna twee maanden rond met klachten die gerelateerd zijn aan spit? Neem dan contact op met een van onze fysiotherapiepraktijken. Wij onderzoeken je pijn en proberen de oorzaak van de pijn te achterhalen. In overleg met jou stellen we een behandelplan op en werken we toe naar een pijnvrije rug!

Maak een afspraak en reken af met jouw rugpijn

Tijd om verleden tijd te maken van je intense rugpijn. Ga alvast bij jezelf na hoe jouw spit is ontstaan. Dat maakt de pijn bestrijden een stuk eenvoudiger. Zo kan een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten gericht aan de slag en ga jij al snel naar huis met oefeningen die passen bij jouw pijnoorzaak. Maak vandaag nog een afspraak met onze Fysiotherapeut in Tilburg op te nemen. Samen plannen we zo snel mogelijk een moment in!

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!