Waarom heb ik last van mijn knieschijf? Oorzaak en behandeling

Home » Blog » Waarom heb ik last van mijn knieschijf? Oorzaak en behandeling
Heb jij wel eens last van je knieschijf? Onze fysiotherapeut van Fysi Tilburg legt je verschillende oorzaken en behandelingen uit.

Het is belangrijk om iedere dag minstens dertig minuten (intensief) te bewegen. Dat is natuurlijk zeer onaantrekkelijk als jij last hebt van je knieschijf. Deze pijn in je knieschijven kan verschillende oorzaken hebben. Feit is dat jij pijn ervaart tijdens het wandelen, hardlopen, fietsen (zeker met wat tegenwind), traplopen, hurken of knielen. Misschien schiet jouw knie ook vaak uit de kom en weer terug. We kunnen je alvast geruststellen: deze pijn is niet gevaarlijk en maakt niks kapot. Bovendien is de knieschijfpijn goed op te lossen als deze gericht wordt behandeld. Onze fysiotherapeut van Fysi Tilburg legt je verschillende oorzaken en behandelingen uit.

Oorzaken waardoor jij last hebt van je knieschijf

Er zijn veel mensen die rondlopen met kniepijn. Vooral jongeren en volwassenen tot de 35 (waaronder de meeste vrouw zijn) hebben last van hun knieschijf. Om deze lichamelijke klachten aan te kunnen pakken, is het noodzakelijk om een oorzaak vast te kunnen stellen. Soms is de oorzaak vrijwel direct te zien, maar het kan zijn dat een fysiotherapeut eerst wat moet meten en jou (kracht)oefeningen laat uitvoeren. Oorzaken van pijn aan de knieschijf kunnen zijn:

  • Verschil in beenlengte
  • Spieren in je heupen en benen zijn niet sterk genoeg
  • Je maakt verkeerde bewegingen met je knie
  • Je hebt de knie overbelast
  • Soepele gewrichten (hypermobiliteit)
  • Overgewicht
  • X-benen

Waar heb je last van in je knieën?

Als je last hebt van je knieschijf, kan dit op verschillende manieren uiten. Zo kun je continu een enorm stekende pijn ervaren. Dit kan zo erg zijn dat je er niet van kunt slapen of het overdag het liefst alleen maar wilt uitschreeuwen. Verder kan je knie pijn doen als je te lang zit met gebogen knieën of op bed ligt. Je knie kan kraken als je beweegt of stijf/dik zijn. Slik jij al een tijdje pijnstillers en word je moedeloos van deze pijn in je knieschijven? Het is tijd om deze kniepijn aan te pakken. Een oplossing is er namelijk zeker!

Reken af met je kniepijn

Tijdens een eerste afspraak in onze praktijk onderzoekt onze fysiotherapeut hoe het kan dat jij last hebt van je knieschijf. We laten je diverse oefeningen uitvoeren. Het kan ook zijn dat we een echo maken. Hiermee kunnen we diverse oorzaken, zoals breuken, uitsluiten. Waar veel mensen denken dat kniepijn ontstaat door de knieën, spelen de heupen hier ook een grote rol in. Wellicht krijg je daarom een behandeling aangeraden waar je in eerste instantie niet zelf aan dacht. Hoe jij kunt afrekenen met kniepijn? Afhankelijk van de oorzaak van jouw pijnklachten, krijg je een van de volgende behandelingen:

Beweeg (pijn)vrij en voer jouw favoriete sport weer uit

Je ziet het: er zijn genoeg oplossingen mogelijk. Die last die je nu hebt van je knieschijf? Daar kom jij zeker weer van af! We hebben genoeg mensen in onze praktijken ontvangen die moedeloos werden van hun kniepijn en na gerichte fysiotherapie weer pijnvrij konden bewegen. Ben jij er klaar voor om jouw favoriete sport/activiteit uit te voeren zonder kniepijn? Maak dan een afspraak met onze fysiotherapeut in tilburg. Je bereikt ons door een e-mail te sturen naar  info@fysi.nl of door te bellen of te appen naar +31 (0)13 543 58 41. Tot snel!

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!