Wilhelminapark: +31 (0)13 543 58 41 / Wandelbos: +31 (0)13 303 60 01
Afspraak Whatsapp

Shockwavetherapie bij langdurige schouderklachten

Home » Blog » Shockwavetherapie bij langdurige schouderklachten
Schouderklachten ontstaan meestal door overbelasting van de schouder. Ook kunnen ze ontstaan door spanningen thuis of op het werk. Regelmatig zijn er naast schouderpijn, die soms uitstraalt naar de arm en/of vingers, ook nekklachten.

Bij schouderklachten is het maken van bepaalde bewegingen vaak lastig. Het lukt simpelweg niet of er zijn zeurderige of hevige pijnklachten die bewegen onmogelijk maken. Shockwavetherapie bij langdurige schouderklachten kan hierin verlichting bieden.

Waar komt mijn schouderpijn vandaan?

De precieze oorzaak van (langdurige) schouderklachten is vaak moeilijk te achterhalen. De schouder is een kwetsbaar gebied waar spieren en pezen dicht bij elkaar liggen in een kleine ruimte. Een schouder is ook een gewricht dat veel ruimte nodig heeft om vrij te kunnen bewegen. Als een pees gezwollen is, is deze ruimte al snel te klein.

Er zijn wel verschillende aandoeningen te onderscheiden. Zoals:

  • Slijmbeursontsteking
  • Spierspanning in de nek en de rug
  • Gewrichtskapselontsteking
  • Peesontsteking
  • Frozen shoulder
  • Artrose
  • Inklemming

Wat kan shockwavetherapie betekenen bij (langdurige) schouderklachten?

Als de fysiotherapeut tijdens een intakegesprek de precieze oorzaak van de schouderklachten heeft vastgesteld, kan hij besluiten om shockwavetherapie in te zetten bij de behandeling ervan. Een shockwave – schokgolf in het Nederlands – is een drukgolf net als geluid, alleen dan veel sneller. De golf weerkaatst waardoor een trilling ontstaat. Om deze trilling door te laten dringen in de weefsels wordt een geleidende gel gebruikt. De trilling zorgt voor extra eiwitten en voor de aanmaak van groeifactoren. Deze zorgen op hun beurt weer voor stimulatie van de celgroei. Ook kan, als de klachten worden veroorzaakt door verkalking, een shockwave deze kalk bros maken, waardoor het uit elkaar valt. Het lichaam ruimt de kalk daarna op. Als kalk echter te hard is geworden en er zich bot heeft gevormd, helpt shockwavetherapie niet meer. Om dit vast te kunnen stellen, wordt voorafgaand aan een eventuele shockwave-therapie altijd eerst echografisch onderzoek gedaan. Heeft u schouderklachten en wilt u weten of shockwavetherapie een behandeling is die voor uw aandoening een oplossing of verlichting kan zijn? Neem dan contact op met Fysiotherapie Wilhelminapark in Tilburg en beweeg in de toekomst weer klachtenvrij.

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!