Wilhelminapark: +31 (0)13 543 58 41 / Wandelbos: +31 (0)13 303 60 01
Afspraak Whatsapp

Welke behandeling bij een peesontsteking in de schouder?

Home » Blog » Welke behandeling bij een peesontsteking in de schouder?
Heb je een peesontsteking in de schouder? Je bent niet de enige. Peesontstekingen komen vaak voor. Zo’n ontsteking ontstaat vaak door overbelasting. Dit kan komen door klussen, andere beroepsactiviteiten, herhaaldelijk dezelfde bewegingen maken of bijvoorbeeld door sporten. Welke behandeling het best past bij een peesontsteking in de schouder? Dat is iets wat een fysiotherapeut vaak […]

Heb je een peesontsteking in de schouder? Je bent niet de enige. Peesontstekingen komen vaak voor. Zo’n ontsteking ontstaat vaak door overbelasting. Dit kan komen door klussen, andere beroepsactiviteiten, herhaaldelijk dezelfde bewegingen maken of bijvoorbeeld door sporten. Welke behandeling het best past bij een peesontsteking in de schouder? Dat is iets wat een fysiotherapeut vaak goed kan bepalen. Het liefst behandel je een peesontsteking in de schouder natuurlijk zo snel mogelijk. De ontsteking doet pijn en kan je zelfs belemmeren in het dagelijks leven. In deze informatieve blogpost legt onze fysiotherapeut uit welke behandeling werkt bij een peesontsteking in de schouder.

Wat is een peesontsteking in de schouder?

Welke behandeling is geschikt bij een peesontsteking in de schouder? Voor we die vraag beantwoorden, is het wel zo fijn als je weet wat een peesontsteking in de schouder precies is. Een peesontsteking is een irritatie en ontstaat door een overbelaste spier. Als je veel sport of dezelfde soort bewegingen maakt tijdens een fysiek intensieve baan, zit de kans op een peesontsteking in een klein hoekje. Gelukkig kan de ontsteking geen kwaad. De peesontsteking is niet schadelijk. Het is alleen een onprettig gevoel. Vaak doet de pees continu pijn, ook in rust en als je op bed ligt. Tijd om deze pijn te bestrijden.

Peesontstekingen in de schouder voorkomen

Helaas kunnen peesontstekingen in de schouder doorgaans niet worden voorkomen. Wel kun je de kans op een ontsteking verkleinen. Hoe? Door de pezen te trainen en dit rustig op te bouwen. Ook raden we aan om de activiteiten/klussen waardoor je je schouder (flink) belast, te verspreiden over meerdere dagen. Op deze manier hebben de pezen tijd om te ontspannen van de inspanning. Werk dus niet uren achter elkaar aan dezelfde klus als je dit niet gewend bent, maar laat je lichaam langzaam wennen aan bepaalde bewegingen. Treden er pijnklachten op? Neem dan rust. Je lichaam geeft aan dat je pees moet ontspannen.

Welke behandeling helpt bij een peesontsteking in de schouder?

Welke behandeling geschikt is bij een peesontsteking in de schouder, hangt deels af van jouw klachten. Onze fysio onderzoekt eerst de pijnpunten. Eventueel wordt er een echo gemaakt, om te kijken of er kalk in het weefsel zit en de structuur nog goed is. In de meeste gevallen ontstaat een ontsteking in de pees door overbelasting. Vaak adviseren we dan om je schouder rust te geven. Ontzie je schouder waar kan. Je mag de schouder wel een beetje belasten, zolang het geen pijn doet.

Injectietherapie behoort ook tot de opties. Deze injecties bestaan uit medicijnen die de ontsteking remmen. De ontsteking wordt zo niet verholpen, maar je hebt minder pijn in je schouder. Hetzelfde geldt voor pijnstillers en ontstekingsremmers als paracetamol, diclofenac en ibuprofen. 

Behandelingen die wij uitvoeren bij een schouderpeesontsteking

Dry needling, shockwave therapie, oefentherapie en manuele therapie zijn behandelingen die wij het vaakst uitvoeren bij een peesontsteking in de schouder. Bij dry needling prikt onze fysio de spieren aan. Dit gebeurt pijnvrij, maar je kunt wel soms een krampje voelen. Dat is normaal, want een spier reageert kort op de prik. Een shockwave apparaat zorgt er met shockwave therapie voor dat de spier wordt blootgesteld aan krachtige schokgolven, waardoor er microschade ontstaat. Het klinkt misschien gek, maar deze schade zorgt voor een sneller herstelproces. 

Onze manueel therapeut kan ook helpen met een behandeling bij de peesontsteking in de schouder. De stijve gewrichten worden hierbij gemanipuleerd (gekraakt) of gemobiliseerd. Uiteraard zorgt de therapeut ervoor dat dit veilig en op een juiste manier gebeurt. Daarnaast kan er gekozen worden voor oefentherapie, waarbij je sport onder begeleiding van een fysio. Zo train je jouw pees en omliggende spieren en zorg je ervoor dat deze minder snel overbelast raakt.

Reken door een goede behandeling af met de peesontsteking in jouw schouder

Je loopt al een tijdje rond met pijn in je schouder en wilt weer pijnvrij kunnen bewegen? Tijd om een afspraak te maken bij een van onze fysiopraktijken! Wij helpen je met de juiste behandeling af van de peesonsteking in je schouder. Maak een afspraak door te bellen/appen naar +31 (0)13 543 58 41 of een e-mail te sturen naar info@fysi.nl. Tot binnenkort bij Fysi Tilburg!

Herken jij jezelf in dit blogbericht of heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord!